pondělí 28. června 2010

S&P 500 a slepá víra v magická čísla

V minulých dnech jsem se dostal při své akademické tvorbě do situace, kdy jsem potřeboval přesné složení S&P500 indexu včetně vah. Překvapilo mě, že se tento údaj nedá snadno získat "vygůglením" během několika minut. Dokonce ani quanti na mém oblíbeném traderském fóru nevěděli, kde to zadarmo sehnat. Samozřejmě, nabízeli mi rovnice, podle kterých si to člověk sám snadno dopočítá (jen co stáhne z webu tržní kapitalizace 500 největších amerických firem). Kromě tohoto mi jeden z nich nabídnul, že mi údaj přes jeden svůj komerční zdroj informací bezplatně stáhne, takže jsem problém snad nakonec vyřešil. Proč se ale nad tímto tak podivuji? Protože nedostupnost tohoto indexu jen potvrzuje, jak iracionálně se lidé chovají.

S&P 500 je index, který zachycuje pohyb cen akcií 500 (důležitých) amerických společností. Index vlastně není nic jiného než vážený součet cen jednotlivých akcií, kde váha je vypočítána podle tržní kapitalizace té dané společnosti. Tzn tržní kapitalizace hraje v indexu hlavní roli. Vedle toho jsou tu ještě další pravidla, která určují, jaká společnost se do indexu může dostat. Složení indexu je poměrně stabilní, mění se většinou jen váhy společností podle toho, jak si zrovna vedou. Index S&P500 je společností Standard and Poor's počítán již dlouho, proto se historicky ujal jako hlavní míra výkonu amerických akciových trhů. V dnešní době je hodnota tohoto indexu považována za magické číslo (hraje roli HDP v prostoru akcií), ke kterému všichni vzhlížejí, baví se o něm a strachují se o jeho hodnotu.

Předpis pro tvorbu indexu je poměrně přímočarý, hlavní problém je v tom, že k jeho výpočtu je třeba znát tržní kapitalizaci 500 společností a sečíst či podělit několik čísel. Vzhledem k tomu, že seznam společností je na wikipedii a index patří mezi magická čísla, nemožnost najít okamžitě váhy jednotlivých společností je opravdu překvapivá. Mateřská společnost indexu, Standard and Poor's, samozřejmě nabízí informace o indexu za poplatek, stejně tak lze zhruba odhadnout složení indexu podle SPYderu, což je na burze obchodovaný fond, který zhruba napodobuje složení indexu. To ale stále není původní údaj.

Mlha, která za přesným složením indexu tak trochu panuje, jen dokresluje obrázek, které ratingové agentury, mezi které Standard and Poor's patří, o sobě vytváří. Akciový index je dnes vlastně vnímán jako ten nejhrubší (fyzikální terminologií bych použil "leading order") rating akciových trhů. Pokud nelze snadno nahlédnout na vnitřnosti tohoto ratingového ukazatele, jak se pak běžný pozorovatel dostane pod pokličku samotných ratingů, které ovlivňují bytí a nebytí států a korporací? Co je to pak rating? Je to tedy jen jakási nepříliš složitá formule s nepřehlednými vstupy? (Obecně preferuji složité formule s jednoduchými vstupními daty, z ekonomického pohledu však spíše jen fyzikální zlozvyk) Jak mám onomu magickému číslu věřit? Touto otázkou se zároveň dostávám k ještě podstatnějšímu problému. Tím problémem není, čemu mám sám věřit, ale že lidé podobným magickým číslům nepokrytě věří a uctívají je. Jejich touha po racionálnu končí u toho, když vidí formální předpis pro výpočet daného indikátoru. Na dopočítání už pak nikdo nemá čas nebo to považuje za "zřejmé" a nakonec stejně věří v číslo, které mu je předložené. Ale zřejmé to v žádném případě není, nehledě na to, jak zasvěceně pak o tom kde kdo mluví a píše.

Davová víra v různé indikátory a ukazatele dnes nahradila lidové pověry podobné těm, jestli bude pršet, když vlaštovky létají při zemi. Bohužel se ale zdá, že víra v pozorování s vlaštovkami je snad více racionální než slepá víra v mlhavá, ale populární, čísla. Ona čísla nejsou špatná, jen se jim nesmí přisuzovat více, než jim přisuzovat lze.

Poznámka pod čarou: Index S&P 500 je i přes výše zmíněné problémy poměrně přímočarý. Mnohem iracionálnější je situace s Dow Jones Industrial Average indexem, který je složený ze třiceti klíčových průmyslových titulů. Tento index je však počítán jako vážený součet s vahami určenými v závislosti na ceně akcií. Tudíž vnímání tohoto indexu jako indikátoru průmyslové výkonnosti americké ekonomiky je úsměvné, neboť malá spekulace s cenou akcií IBM, která tvoří téměř desetinu indexu, může indexem výrazně zahýbat a rozplakat tak nejednoho amerického vlastence, který se pak bude dožadovat slíbené boží záchrany. V podstatě ale americká ekonomika a průmysl na tom bude stále skoro stejně. Americký vlastenec by pak měl spíše používat slzy při loučení se strukturálními pracovními pozicemi, které Ameriku masově opustily a stále opouští (bez ohledu na stav Dow Jonesova Indexu).

pátek 25. června 2010

Co nás čeká příští týden v Evropě XII

Evropa:Příští týden jsou plánované oznámení následujících makro-dat:

Pondělí: Německo oznámí index spotřebitelských cen a harmonizovaný index spotřebitelských cen.

Úterý: Neočekávají se žádná významná makro oznámení.

Středa: Velká Británie oznámí stav svého současného účtu a stav celkových podnikatelských investic. Švýcarsko oznámí stav svého KOF indikátoru.

Čtvrtek: Neočekávají se žádná významná makro oznámení.

Pátek: Evropská Unie oznámí index producentských cen.


Svět:Příští týden jsou plánované oznámení následujících makro-dat:

Pondělí: Japonsko oznámí stav své průmyslové produkce. USA oznámí index spotřebitelských cen (Core PCE) a stav osobních příjmů a výdajů jednotlivců.

Úterý: USA oznámí stav důvěry spotřebitelů.

Středa: USA oznámí změnu v počtu zaměstnaných.

Čtvrtek: USA oznámí počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a stav na trhu s rezidenčními domy. Austrálie oznámí stav svého maloobchodu.

Pátek: USA oznámí důležité indikátory své ekonomiky: průměrnou hodinovou mzdu, nezaměstnanost a změnu v zaměstnanosti bez zemědělského sektoru.

Poznámka: Příští týden se dá očekávat opět zvýšený zájem o evropské dluhopisy. V centru dění nebude Řecko, ale "fiskálně" vyspělé státy jako Francie. Tyto země potřebují v současné době přerolovat velké množství dluhopisů, jejichž životnost vyprší v nejbližších týdnech. V současné době bude zvýšená nabídka dluhopisů vnímána negativně jako zhoršující se dluhová situace, proto se dá očekávat roztažení spreadů. Přerolování existujících ne-řeckých dluhopisů bude opravdový test dluhopisového systému, který dnes dominuje reálné ekonomice. V USA vyvstává otázka, co udělá první hurikán s ropnou skvrnou, zda-li dimenze už tak velké katastrofy ještě nabere na rozměru.

pátek 18. června 2010

Co nás čeká příští týden v Evropě XI

Evropa:Příští týden jsou plánované oznámení následujících makro-dat:

Pondělí: Neočekávají se žádná významná makro oznámení.

Úterý: Evropská Unie oznámí stav svého současného účtu.

Středa: Velká Británie oznámí oznámí počet nových hypoték zaznamenaných BBA.

Čtvrtek: Neočekávají se žádná významná makro oznámení.

Pátek: Neočekávají se žádná významná makro oznámení.


Svět:Příští týden jsou plánované oznámení následujících makro-dat:

Pondělí: Austrálie oznámí množství prodaných nových motorových vozidel.

Úterý: Neočekávají se žádná významná makro oznámení.

Středa: USA oznámí velikost prodeje nových domů a sejde se pravidelný mýtink FEDu, kde se rozhoduje o základní úrokové míře.

Čtvrtek: USA oznámí množství objednávek na trvanlivé zboží (včetně zahrnutí zboží spojených s obranou a dopravou) a počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Pátek: USA oznámí stav svého HDP, sentiment publikovaný Michiganskou Univerzitou a index vývoje cen vnímaný spotřebiteli (holý PCE Price Index).

Poznámka: Příští týden se dá očekávat obrat pozornosti od dluhových problémů Řecka, kde se do hry zapojila i Čína, směrem k některým americkým státům (Kalifornie, New York), kde dluhové problémy zůstaly doposud skryty za řeckou clonou. Dále se budou řešit problémy BP v Mexisckém zálivu a rovněž bude zajímavé sledovat, jak rychle se začne v Evropě se stress testy velkých bank a snad se vysvětlí, proč autority nechávají trhy nervózní a nezačnou s testy okamžitě. Je velmi pravděpodobné, že velké evropské banky nejsou úplně v pořádku a zatím je snaha rozložit problémy v čase.

pondělí 14. června 2010

Postřehy k Řecku

Bankrot Řecka je stále žhavé téma. V poslední době se vedle snížení ratingu objevil i průzkum, podle kterého "trhy" věří v nevyhnutelnost pádu Řecka. Já si naopak myslím, že si tohle trhy nemyslí (což neznamená, že nemůže nastat bankrot).

Není pochyb, že je Řecko zadlužené a že se ze svých problémů samo nedostane. V tohle nevěří snad nikdo. Řecko bude muset projít množstvím strukturálních změn (nemám rád slovo reforma), aby se dostalo opět na nějakou udržitelnou ekonomickou orbitu. Na cestu zpět bude nutné použít tažné motory "Made in Germany". Toto ale neznamená, že spekulace o pádu Řecka jsou pravdivé. Proč? Důvodů je několik, navíc se doplňují.

Předně, hned na počátku krize došlo k identifikaci problém Řecka = problém celé Evropské Unie (resp. Eurozóny). Evropská integrace je ohromný a v dějinách ojedinělý projekt, který zahrnuje jak ekonomickou, tak i politickou integraci. Je nutné si uvědomit, že zde jsou obě složky integrace přítomné a že ani jedna z nich nehraje marginální roli. Stejně jako bylo pro ekonomickou integraci použito velké množství finančního kapitálu, v podobné míře bylo použito i velké množství politického kapitálu. Problém politického kapitálu je to, že se špatně měří, neexistují žádné euro-hlasy, na které by se politická aktivita přepočítávala. Těžko lze měřit již dosaženou integraci nebo důvěru, kterou vkládají Baltské země, a Estonsko obzvláště, do vstupu do Eurozóny (a naopak Eurozóna do Baltských zemí).

Do určité míry ale právě dnešní doba umožňuje přepočítávat politický kapitál spotřebovaný na ekonomickou integraci v peněžních jednotkách. Pokud se podíváme na jakýkoli průměrný komentář problémů Řecka, tak bude s největší pravděpodobností používat jako argument růst spreadů. Spread se zde rozumí rozdíl v úrocích mezi bezrizikovou půjčkou (třeba silnému Německu) a rizikovou půjčkou nebo investicí, která nemusí dopadnout dobře. Právě rostoucí rozdíl mezi bezrizikovou půjčkou a půjčkou Řecku je viděn jako indikátor pravděpodobnosti možného bankrotu. Já se ale domnívám, že kauzalita je dnes opačná. Trhy, myšleno velcí investoři, jsou si vědomy toho, že pád Řecka je politicky nechtěný, že by to ohrozilo stabilitu Evropy a narušilo další možné mezi-evropské vztahy. Trhy si jsou vědomy, že politická vůle nenechá jen tak jednoduše propadnout velké množství politického kapitálu, který byl utracen. Proto vidím růst spreadů jako záměrnou snahu trhů o "zkapalnění" politického kapitálu, o převedení politické vůle udržet integrační projekt do peněžních termínů a případně z toho profitovat. Současný růst spreadů tedy identifikuji spíše jako indikátor důvěry v to, že Řecko nepadne.

Toto tvrzení je dále ještě opřené o to, že kde je dlužník, je nutně i věřitel. Pokud bych byl věřitel Řecka a věřil v jeho pád, pak bych v žádném případě neventiloval svou obavu ven, spíše bych se snažil ostatní uchlácholit a svých aktiv se zbavit. V žádném případě bych nekřičel všude kolem, že mé pohledávky jsou bezcenné. Mezi věřiteli Řecka je mnoho evropských bank (viz můj podobný příspěvek o dluhové struktuře Maďarska). Toto má za následek to, že při případném pádu Řecka by kromě již utracených peněz na jeho záchranu bylo nutné věnovat další peníze na pokrytí ztrát z nesplacených dluhopisů. Banky totiž používají dluhopisy ve velké míře pro penzijní fondy. Je těžké věřit tomu, že by sociální evropské vlády nechaly propadnout úspory budoucích seniorů. Velké množství těchto ztrát by bylo tedy nutné vykoupit vládami. Trhy toto vědí a snaží se spekulativně na politické vůli vlád vydělat. Netvrdím, že tato obrácená kauzalita platí vždy, ale situace s problémy Řecka tomuto naznačuje.

Mé tvrzení dále potvrzuje tah Číny, která oznámila ohromné investice do Řeckého průmyslu, např. do loděnic. Samozřejmě, tato pomoc není altruistická, na řeckých aktivech je v dnešní době velká cedulka s nápisem "Sezónní výprodej", proto by Čína byla sama proti sobě, kdyby toto nevyužila a nevrátila dluhopisy zpět do Evropy výměnnou za strategické pozice. Kromě toho, že Čína neví, co dělat s penězi, alespoň zatím, je si také plně vědoma, že sice nechce silnou Evropu, ale nějakou Evropu potřebuje. V současné době by tedy Čína mohla ještě chvíli počkat a sázet na pád cen, ale stejně jako při sezónních výprodejích by se mohlo stát, že by už nebylo co kupovat.

Pokud Eurozóna padne, pak to nebude vinou Řeckou, ale vinou Německa. Na této zemi nyní spočívá celá tíha Evropské Unie, potažmo Eurozóny. Pokud by se nějakým nedopatřením stalo, že se Německo rázem ocitne ve špatném stavu, např. nějaký zajímavý "nemovitostní" kostlivec ve skříni svých bank, a nebude schopné držet Evropu nad vodou, pak nastane opravdová panika na Evropském trhu (samozřejmě včetně pádu Řecka, ale s jinou kauzální spojitostí!), neboť nebude nikdo, kdo by tahal zadlužené země z problémů... tedy kromě Číny.

pátek 11. června 2010

Maďarsko - kdo, s kým a za kolik

Maďarsko patří mezi země, u kterých je státní bankrot možný. Podle stavu trhu s Credit Default Swaps je tato země na pomyslném desátém místě co se pravděpodobnosti bankrotu týče. Před Maďarskem jsou země jako Řecko (s dvojnásobnou pravděpodobností bankrotu či Venezuela s téměř trojnásobnou pravděpodobností, která tomuto žebříčku vévodí). Ačkoli je Řecko mnohem atraktivnější cíl různých diskusí ohledně státního bankrotu (kterému ani autor tohoto blogu neodolává), je Maďarsko zajímavé z pohledu šíření informací na trzích a provázanosti ekonomik a finančních trhů.

Pod šířením informací rozumím reakci ostatních států, resp. jejich finančních trhů, na nepříznivé zprávy o cílové zemi. Reakce v krizových momentech nám mohou napovědět velmi mnoho o tom, jak jsou jednotlivé země ekonomicky svázané, jaké jsou skutečné kapitálové vztahy. Krizové momenty dávají poodkrýt skutečné vazby, neboť v krizových okamžicích investoři a obchodníci odhodí pokerovou tvář hráčů a jsou nuceni bojovat s časem o záchranu svých či svěřených aktiv. Oznámení bankrotu je samozřejmě takováto krizová situace, ale pro vyvolání paniky na trhu a spuštění lavinovité reakce výprodejů mnohdy stačí jen oznámení o zhoršení situace, kterou trh (ve smyslu odborné či kapitál držící veřejnosti) neočekával. Stačí tedy, pokud ministerský předseda neočekávaně prohlásí něco, co si trhy špatně přeberou a vyhodnotí jako razantní zhoršení situace.

Pro pochopení reakcí ostatních burz a států na nepříznivé zprávy týkající se možného bankrotu Maďarska je třeba tedy chápat ekonomické a obchodní vztahy mezi zeměmi. Jednou z nejcitlivějších ekonomických vazeb pro pochopení reakcí ohledně státního bankrotu je vztah věřitel-dlužník a samozřejmě objem dluhu. Při státním bankrotu dojde k neschopnosti splácet státní dluh a pohledávky jsou tudíž ohroženy. Mezinárodní obchod a průmyslové vztahy hrají samozřejmě roli, ale jejich dopad na trhy je pomalejší, neboť i přes státní bankrot se chod země nezastaví a mnohé mechanismy, včetně soukromého sektoru, mají tendenci pokračovat dál.

Jaké je tedy rozložení největších věřitelů Maďarska? Co se týče Evropy, tak Španělské banky drží zhruba 1,2 mld$ (miliard dolarů), banky Velké Británie 2,1 mld$ a Nizozemské banky 3,5 mld$. Státy, které jsou na tom o řád hůře jsou Francie s 11,1 mld$, kde pro zajímavost Societe General vlastní maďarské dluhopisy skrze Komerční banku, pak Belgie s 17,2 mld$, přičemž K&H drží 11,3 mld$ (její vlastník KBC vlastní ČSOB), a Itálie s 25 mld$ (kde z českého pohledu jsou zajímavé 4,2 mld$ vlastněné UniCredit Bank). Seznam největších věřitelů pak uzavírá Německo s 31,9 mld$ a Rakousko s 37 mld$ (např. Erste Bank drží 10,7 mld$, tj. skoro stejně jako všechny francouzské banky). Maďarské dluhopisy pak drží i Japonsko či Spojené Státy (Budapest Bank, vlastněná holdingem GE drží 3,4 mld$), ale jejich podíl není příliš významný.

Tyto kapitálové vztahy, upravené ještě o velikost a sílu věřitelů (která samozřejmě určuje schopnost vypořádání se s problémovým dluhem), pak určují směr, jakým by se měla šířit panika v následných okamžicích po případném neočekávaném výhlášení státního bankrotu. Jak jsme se ale mohli přesvědčit před týdnem (4.6.2010), v současné situaci je jakékoli zhoršení situace negativně vnímáno nejen v zemích majoritních dlužníků, ale i po celém světě. Po pátečním prohlášení o zhoršující se maďarské situaci se na začátku dalšího týdne propadly i asijské burzy. Toto ukazuje na (pře)citlivělost trhů na jakékoli špatné zprávy z Evropy ohledně dluhů. Paniku tedy nemusí způsobit jen Řecko, které je pod drobnohledem, ale i menší země, které unikají pozornosti. Stabilitu Evropy ohrožují i země jako Rumunsko či Bulharsko, jejichž důvěryhodnost není obecně příliš velká a které mohou nemile překvapit nejen své dlužníky (Itálii, Rakousko čí Řecko!), ale i celý finanční svět. Malý neočekávaný průšvih od malého státu stojícího v ústraní může nemile překvapit a dodat trhům zajímavý impuls hodný dalšího studia.

čtvrtek 10. června 2010

Co nás čeká příští týden v Evropě X

Evropa:Příští týden jsou plánované oznámení následujících makro-dat:

Pondělí: Velká Británie oznámí stav cen nemovitostí zachyceném RICS průzkumem.

Úterý: Evropská Unie oznámí stav obchodní bilance.

Středa: Evropská Unie oznámí vývoj harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP) včetně verze bez cen potravin a energií.

Čtvrtek: Švýcarsko oznámí stav průmyslové produkce. Velká Británie oznámí průmyslové trendy zachycené CBI.

Pátek: Německo oznámí index cen producentů.


Svět:Příští týden jsou plánované oznámení následujících makro-dat:

Pondělí: Japonsko oznámí stav průmyslové produkce.

Úterý: USA oznámí výsledky Empire State Survey (očekávání manufakturních výrobců z New Yorku) a TICS (tok kapitálu z a do USA prostřednictvím akcií, dluhopisů a peněz). Dále pak oznámí vývoj cen importovaných produktů. Japonsko pak oznámí stav svého terciárního sektoru zachyceném METI indexem.

Středa: USA oznámí změny trendu nově vystavených domů a index cen výrobců (PPI) s a bez jídla a energií.

Čtvrtek: Japonsko oznámí úroveň hlavního indikátoru své země. USA oznámí stav indexu spotřebitelských cen (CPI) s a bez potravin a energií, průzkum Filadelfského FEDu, stav současného účtu a stav nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Pátek: Kanada oznámí stav svého hlavního indexu (Leading Indicator, indikátor pro sledování stavu ekonomiky).

Poznámka: V poslední době se opět začala v médiích objevovat nevyhnutelnost bankrotu Řecka a jeho opuštění Eura, tudíž se dá očekávat, že tento trend bude další týden pokračovat. Osobně si nemyslím, že by ale samotný bankrot nastal. V Americe bude eskalovat debata o reformě finančního sektoru a o způsobu, jak se vypořádat s ropnou skvrnou a šéfem BP.

sobota 5. června 2010

Vyplatí se dávat peníze do prasátka (angl. PIIGS)?

Problémové státy Evropy, známé jako PIIGS - Portugalsko, Irsko, Itálie, Řecko a Španělsko - jsou dnes často spojované s nebezpečím státního bankrotu. Nejblíže bankrotu je údajně Řecko, které je zadlužené až po uši, navíc jeho ekonomika a veřejné finance jsou v takovém stavu, že investoři se bojí dluhopisy nutné pro financování chodu státu kupovat. Proto úroky, které Řecko platí jsou vysoko nad jakýmkoli představitelným růstem Řecké ekonomiky. Řecko rovněž otestovalo pevnost Eurozóny, zejména odhodlání Německa pomáhat slabým členům (tj. zbytku Eurozóny).

Řecké dluhopisy jsou nyní udávány jako symbol nejistoty, jako něco, kde lze o peníze snadno přijít. Pokud se však podíváme na politické důsledky pádu Řecka (lavinovité snižování ratingu), které by vedlo k oslabení celé EU na úroveň, která by se nelíbila už ani USA, je bankrot velmi nepravděpodobný. Pokud by opravdu došlo k nejhoršímu a Řecko vyhlásilo, že vyhlásí bankrot, okamžitě do Řecka dorazí nutná finanční pomoc. V takovémto okamžiku by už nešlo hrát o politické body ve volbách kdejakého regionu, zde by byl v sázce risk pandemických rozměrů. Takováto nestabilita by v současné napěněné době (ve smyslu existence bubliny) nebyla vhod ani Číně. Ta si tedy nemůže dnes dovolit přestat nakupovat dluhopisy, v jejím zájmu je dnes spíše pravý opak.

V tomto světle bych si dovolil spíše říct, že řecké dluhopisy se se svým vysokým úrokem jeví jako vhodné místo, kam investovat peníze s velmi vysokým zúročením. Možná mnohé finanční modely říkají pravý opak, ale od kdy se politická rozhodnutí řídí finančními modely?

pátek 4. června 2010

Co nás čeká příští týden v Evropě IX

Evropa:Příští týden jsou plánované oznámení následujících makro-dat:

Pondělí: Neočekávají se žádná významná makro oznámení.

Úterý: Německo oznámí stav průmyslové produkce, stav obchodní bilance a současný stav účtu. Švýcarsko oznámí vývoj indexu spotřebitelských cen a předpověď ekonomického vývoje (SECO).

Středa: Velká Británie oznámí stav obchodní bilance se světem (bez služeb) a důvěru spotřebitelů.

Čtvrtek: Německo oznámí současnou hodnotu indexu spotřebitelských cen a stejného indexu orientovaného na cenu bydlení.

Pátek: Velká Británie oznámí vývoj cen produktů vyrobených na území Velké Británie.


Svět:Příští týden jsou plánované oznámení následujících makro-dat:

Pondělí: Japonsko oznámí stav svého současného účtu.

Úterý: Japonsko oznámí stav svého hlavního indikátoru (složený z 12 předních indikátorů odrážejících stav země). Kanada oznámí stav nových stavebních povolení.

Středa: Austrálie oznámí množství půjček jedincům a společnostem, stav důvěry spotřebitelů (Westpac) a obchodníků (NAB) a stav velkoobchodních zásob. Nový Zéland oznámí stav svých obchodů a Japonsko oznámí stav svého HDP.

Čtvrtek: Japonsko oznámí důvěru spotřebitelů. Austrálie oznámí stav zaměstnanosti. USA vyhlásí počet původních žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Kanada oznámí vývoj indexu cen bydlení a stav dovozu a vývozu zboží.

Pátek: USA vyhlásí index Michiganské Univerzity a stav maloobchodních prodejů.

Poznámka: Světové trhy se stále potýkají ve velmi volatilním období. VIX index roste, pomalu rostou i mezibankovní úroky (LIBOR roste, ačkoli rekordních 5% z doby kulminace krize nedosahuje), což odráží rostoucí nejistotu finančních trhů. V současné době bude třeba v Evropě přerolovat množství dluhopisů a to nejen v zemích PIIGSu, ale i např. ve Francii, což bude v současné době testem zdraví Eurozóny.

středa 2. června 2010

Trhy po bouři aneb co dál?

Po nějaké době je opět třeba podívat se na stav světových trhů. Dnes ráno se Asie probudila do červených čísel a Evropa ji následovala. Během dne se situaci postupně lepší, ale negativní nálada, resp. nedostatek té pozitivní, stále přetrvává. Hlavní otázka první části dne je opět stejná: co na to Amerika? V pátek jsme byli svědkem propadu, způsobeném makro oznámeními (především non-farm payrolls, jejichž nižší než očekávaná hodnota naznačuje zpomalení ekonomiky) a nešťastnými prohlášeními představitelů Maďarska o možném následování Řeckého příkladu. Stav futures (futures na S&P500 obrací trend) naznačuje možnou korekci a přinejmenším zpomalení propadu. Toto by mohlo obrátit i vývoj v Evropě a motivovat evropské burzy ke korekci negativního trendu. Alespoň pro dnešní den.

Celková situace ovšem naznačuje, že trhy se stále potýkají spíše v negativní náladě a prudká změna sentimentu se nezdá být moc blízko. Co se týče Evropy a nálady ohledně problémů PIIGSu je vidět na stavu Pařížského indexu CAC-40. Ten je mnohem více náchylný na nervozitu ohledně problémů Eurozóny, než je třeba Německo, neboť to jako silný exportní stát může z problémů Eura pozitivně těžit. Vývoj CAC40 je vidět na následujícím obrázku (zdroj Yahoo Finance).



Rozdílná reakce Francie a Německa na současné problémy je z obrázku pěkně patrná. Nervózní situace ohledně PIIGSu je vidět na propadu Španělských bankovních titulů (Banco Santander propadla za dva měsíce o 40%).

Dalším projevem špatné nálady na trzích je stále rostoucí cena zlata, které je vnímáno jako únik před nepříznivým finančním počasím. To sice lehce korigovalo, ale nyní se nadychuje k dalšímu růstu. Na druhou stranu klesá cena komodit, padají futures na kovy a vzácné kovy, klesá i ropa (o tom ale později). Kromě toho se propadá Australský dolar. Jelikož je Austrálie ekonomika produkující nerostné suroviny pro motor světa Čínu, je propad této měny indikátorem možných problémů.

Kromě toho americké finanční instituce také propadají, ale toto může způsobeno současnou diskusí ohledně navržené finanční reformy a její konečné podoby. S tímto je i spjatý vývoj LIBORu, který roste a růst TEDu (spread na Eurodollaru poskytovaný americkým Treasury). Strach z problémů finančního sektoru také žene nahoru cenu 10-letých dluhopisů, neboť investoři hledají v tomto únik před volatilními (opět, stačí se podívat na VIX dole) finančními produkty.



Trhy jsou v dnešních dnech ve velmi špatné náladě. To však nic neříká o skutečné situaci, takže špatná nálada ještě nemusí znamenat dramatický propad.

PS: Náladu, a to nejen finanční, nezlepší ani stav v Mexickém zálivu, kdy ropa stále uniká do moře a podle některých odhadů může unikat i do Vánoc.