sobota 26. února 2011

Ohně před branami II

V předchozím svém příspěvku jsem se dopustil několika nepřesností, které je třeba ještě krátce doplnit. Předně, Čína nestahuje z Libye "jen" 15,000 svých pracovníků, ale skutečné číslo se dnes ukazuje být téměř trojnásobné. Toto množství už opravdu nemůže být tvořeno jen inženýry či vysoce kvalifikovanou pracovní silou. Spíše se ukazuje, že Čína si buduje veškeré své průmyslové a těžební aktivity na zelené louce (asi by bylo vhodnější použít nějakou pouštní paralelu) a to včetně personálu. Nespoléhá se vůbec na místní pracovní sílu a staví a dováží si úplně všechno. Jedná se o novodobou formu osídlování--vzpomeňme, že Čína má ohromné problémy s přelidněním--ze které navíc nebude místní obyvatelstvo moc prosperovat. Africké ekonomiky trpí mnoha problémy spjatými s nekvalifikovaností vlastní pracovní síly, přičemž nekvalifikovanost se netýká vysokého vzdělání, ale sahá na úroveň čtení a psaní a základních pracovních návyků, které obyvatelům chybí. Pokud si koloniální velmoci budou dovážet do továren v Africe i své vrátné a dělníky kopající příkopy, jako tomu je v případě chování čínských stavebních firem stavějících dálnice v Polsku, africké ekonomiky z toho nebudou prosperovat a jejich přírodní bohatství bude jen drancováno. Bohužel se takhle v Africe nechová jen Čína, ale například během těchto nepokojů stáhlo Turecko z Libye svých 13,000 dělníků, což je také malá armáda. Ukazuje to jen, že Afrika je důl na doly (takový hedge-mine, důl dolů) a stahovat se z tohoto kontinentu může být velká chyba.

Druhý bod, který musím doplnit, je ohledně těžby ropy. Tvrdil jsem, že Saudská Arábie nezvýší těžbu a bude profitovat ze zvýšených marží. Je však pravdou, že cena ropy není daná přímo tržními principy, ale spíše monopolním, či oligopolním principem, kde zvýšení těžby nebude tak úplně působit na snížení ceny a tudíž marží. Spíše jsem se ale domníval, že OPEC nevykryje výpadek z důvodu nedohodnutí se, která ze zemí si toho kolik vezme. To se však ukázalo mylným, kdy se Saudská Arábie rozhodla zvýšit těžbu i bez povolení ostatních členských zemí OPECu. Toto jednostranné porušování dohod není v OPECu tak vzácné a v dnešní vypjaté době asi projde snáze, než by prošlo v klidných dobách, obzvláště když obavy ze špatného budoucího výhledu tlačí cenu ropy nahoru a pokrytí výpadku nepoškozuje ostatní státy OPECu. 

Každopádně bude zajímavé situaci dále sledovat a doufat, že pozorování zůstanou na úrovni kdo pokryje výpadek několik procent těžby ropy a nezmění se v pozorování většího válečného konfliktu, který v zemích postižených hladem, chudobou, nezaměstnaností a velmi špatným výhledem není nemožný.

Žádné komentáře:

Okomentovat