čtvrtek 8. července 2010

Dobrá (zelená) nálada -- malá poznámka

Včera se trhy po dlouhé době opět zazelenaly. Dow Jonesův index včera nabral skoro tři procenta přehoupnul se přes magickou 10000. Stejně tak ostatní indexy po celém světě mířily nahoru. Rostoucí nálada, která včera panovala na trzích po celém světě je vidět na obrázku níže pro Dow Jones Index, S&P 500 a pro indexy z Frankfurtu, Paříže, Londýna a Tokya (zdroj Yahoo Finance).



Otázka samozřejmě je, jestli tento jeden zelený den už může věštit obrat, resp. jako jak moc pozitivní signál můžeme tento celosvětově zelený den brát? Předně, včerejší den nebyl dominován dobrými zprávami, ale spíše nedostatkem zpráv špatných. Další faktor, který mohl významně přispět k zelené barvě v případě DJI je velmi malý objem obchodů, který tento pohyb nahoru způsobil. Objemy jsou vidět na obrázku níže, kde je zachycen DJI včetně objemů na denní frekvenci (zdroj Yahoo Finance).



Malé obchody snižují relevanci zeleného dne jako podstatného pozitivního signálu pro trhy. Bude zajímavé, jak se dnes zachovají trhy po ohlášení stavu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a situaci se zásobami s ropou a zemním plynem. Stav US Futures naznačuje, že se USA neprobudí do zeleného dne a optimismus bude opět zbrzděn (což může být ještě horší, pokud do včerejšího růstu bylo vloženo příliš naděje).

Žádné komentáře:

Okomentovat