čtvrtek 13. května 2010

Bude California brzy následovat Řecko?

V dnešní době se zuřivě mluví o problémech malého Řecka, přičemž se dostal do pozadí systémově mnohem větší problém: California. Proč by tedy California měla následovat Řecko a spustit americkou verzi "řecké krize"?

California má deficit 20 miliard dolarů. Kromě toho má více než 200 miliard dolarů uvázaných v různých dlouhodobých závazcích. Téměř 120 miliard dolarů je v dlouhodobých dluhopisech, deficit přes 16 miliard dolarů v penzijním systému a dalších více než 50 miliard dolarů ve zdravotním systému (pro budoucí penzisty). Dále jen pro ilustraci, California utrácí ročně velké množství dolarů na velmi "specifické" výdaje: téměř 900 miliónů dolarů na věznění nelegálních uprchlíků či 500 miliónů dolarů na požáry. Kromě toho další půjčky budou mnohem dražší, neboť má nejhorší rating ze všech států USA: A-, rating zemí třetího světa. Navíc je bez možnosti tisknout si své vlastní dolary popřípadě devalvovat měnu.

California má kromě fiskálních problémů i mnoho systémových problémů. California nemůže dále spoléhat na vědomostní ekonomiku. V sedmdesátých letech investovala tato země největší množství peněz (ze všech zemí USA) na prvňáčky. Dnes už je třetí od konce. Kvůli vzrůstajícím finančním porblémům již obdrželo 23 tisíc učitelů předběžné oznámení, že jejich služby už nebudou zřejmě v dalším roce třeba. Systém prestižních škol operujících pod označením University of California očekává dramatické škrty státních dotací. Mimochodem, California za posledních 23 let postavila 23 věznic, ale jen jednu univerzitu.

California se potýká i s velkou nezaměstnaností, přičemž californská města patří mezi ta nejvíce postižená nezaměstnaností ze všech států USA. California rovněž vede v pomyslném žebříčku počtu uzavřených domácností (70000 opuštěných domovů v únoru je opravdu hodně). Toto jde ruku v ruce s klesající cenou nemovitostí, která v některých městech mohla činit i více než 60% procent z ceny během čtyř let. Do toho se přidal i opětný pokles prodejů nemovitostí, u kterého se zdálo, že se v minulém roce odrazilo ode dne.

Problémy Californie jsou v mnoha ohledech mnohem horší, než problémy Řecka. Navíc Řecko je v porovnání s Californií mravenec. Hlavní výhoda Californie však kromě Terminátora v čele, podle mě, spočívá v tom, že má za zády silnou federální vládu a platí rezervní měnou, kterou, jak se zdá, potřebují všichni globální ekonomičtí hráči, včetně nepřátelské Číny.

Žádné komentáře:

Okomentovat