pátek 7. května 2010

US trhy se pouští na osamělý sprint - aneb zakopnutí online

Včera přinesly americké trhy zajímavou událost. Po druhé hodině odpolední došlo během deseti minut k prudkému poklesu téměř všeho, co se na trzích obchoduje. Dow Jones Index klesl o tisíc bodů. Po deseti minutých došlo ke korekci a návratu směrem k původním hodnotám. Samotné okamžiky dramatického poklesu a následného návratu zpět můžeme sledovat v přímém přenosu s komentářem Jima Cramera, který doslova táhnul trh nahoru:



Proč k tomuto pádu došlo? Zatím se mnoho neví, co bylo příčinou. Jedno z možných vysvětlení je samozřejmě strach z problému v Řecku a jejich přelití do celého finančního světa. Jako další důvod je uváděna "chyba" v počítačích řídících obchody, prostě že se splašilo pár nul. Jak tedy k tomuto pádu došlo? Celý sesuv způsobily akcie Procter&Gamble, když na trh dorazil ohromný blokový příkaz k prodeji akcií (blok byl v řádech miliard, místo typických miliónů), jehož dopad vidíme na obrázku (zdroj Yahoo Finance):




Toto spustilo lavinu, kdy se začalo prodávat témě všechno. Na trhu přestali existovat kupci. Lavina panických výprodejů a chaos je dobře vidět na dalším obrázku (zdroj Yahoo Finance):



Následný chaos ukazuje skok ve VIXu (charakterizujícím volatilitu S&P 500 indexu):



Význam tohoto skoku je potvrzen i tím, že NASDAQ pozastavil na dvacet minut obchodování s akciemi, jejichž cena vzrostla nebo klesla o více než 60% zavírací hodnoty z předešlého dne! Uzavření obchodování bylo opravdu na pořadu dne, neboť ceny akcií padaly pomalu k centovým hodnotám. Trh se však uklidnil a došlo ke korekci zpět. Otázka je, co ukáže dnešek a především jak trhy zareagují na dnešní makro data.

Poznámka na okraj, jestli za pád může high-frequency obchodování nebo ne se ještě neví, každopádně tato událost byla jako dar z nebes pro tvůrce právě předkládaného plánu regulací finančního sektoru, který teď koluje v Kongresu.

Navíc je zajímavé, že například známý správce fondů Barry Ritholtz, známý svým citem pro správné časování, večer před tímto pádem vystoupil ve svých agresivních fondech z většiny pozic a držel vše v hotovosti, takže zůstal tímto chaosem nedotknutý. Zajímavé rovněž je, že ze svých pozic vystoupil na základě technických indikátorů a sledováním situace na trzích. Že by nakonec dokázal předpovídat i chyby v počítačích?

Žádné komentáře:

Okomentovat