pátek 21. května 2010

Černé a bílé labutě

Současné dny a týdny jsou z hlediska fungování trhů velmi zajímavé. Téměř denně jsme svědky mnoha událostí, které se řadí do kategorie černých labutí (Black Swans, jak statisticky málo pravděpodobné události ve financích nazývá Nassir Taleb), tj.něco, čeho bychom se statisticky, platí-li konveční finanční teorie, prostě neměli dožít. příkladem tohoto je například micro-crash (kolaps v malém) trhů vyvolaný chybou v prodeji akcií Procter and Gamble ze šestého května.

Nyní je více než možné, že další černá labuť začíná měnit barvu peří na bílo (obrázek z Yahoo Finance). Na obrázku vidíme, jak se trhy (indexy z hlavních světových burz) zanořují směrem dolů a připravují ke střemhlavému pádu.




Trhy v současné době obrátily a korigují růst, jehož opodstatněnost je pochybná (viz můj předešlý blog o panické reakci na jednu špatnou zprávu). Korekce je ale bohužel opět dramatická. Mnozí komentátoři se na tomto snaží přiživit a věští další dramatický pád srovnatelný s pádem a la 1929 či 1987, tj. že krize zatím neudeřila, ale že její čas teprve - v nejbližších dnech - přijde. Tímto samozřejmě přilévají olej do ohně a zvětšují paniku. Je ale zřejmé, že problémy na trzích jsou. V souvislosti s Německým zákazem prodeje nakrátko některých aktiv se mluví o tom, že pokud si problémů všimla i Německá vláda, že budou opravdu velké. Mnozí také používají přirovnání, že Lehman II je někde na tam venku. Je-li opravdu tam venku a ukáže se, tak můžeme být svědky další bílé labutě, která mění barvu.


Nejbližší dny ukáží...

Nejzajímavější samozřejmě je, jak se dneska budou chovat americké trhy. Včera na závěr dne sjely až ke svým denním minimům. Nálada tedy není moc dobrá, Evropské trhy nemají v současné době sílu táhnout protikorekci. Trhy obecně v současné době nevěří ekonomické stabilitě v Evropě. To je například vidět i na komentářích ke stavu Eura, které sice v současné době koriguje pád, který prodělalo. Mnozí obchodníci Euro v současné době nakupují, ale stále mají prst na spoušti se svých nakoupených aktiv co nejrychleji zbavit a hlavně neprodělat. ECB se sice bude snažit Euro trochu uklidnit, ale síle výprodeje podpořené celkovou panikou trhů nemůže konkurovat. Nyní tedy zůstává otázka, zda-li dnes a na začátku příštího týdne se situace uklidní a dojde jen k racionální korekci. Štěstí je, že se na pátek neočekávají žádná (natožpak špatná) makro data. To by mohlo trhy trochu uklidnit.

Žádné komentáře:

Okomentovat