čtvrtek 13. května 2010

Ohlédnutí za šokem z minulého týdne

Je tomu týden, co trhy zaznamenaly šok v podobě náhlého pádu skoro celého finančního sektoru, který byl provázen dočasným uzavřením obchodování s mnoha tituly (NASDAQ uzavřel na 20 minut obchodování s mnoha tituly, jejichž cena se výrazně změnila). Panická vlna byla spuštěna velkým blokovým příkazem k prodeji akcií Procter and Gamble za 39.37, přičemž na trhu běžná cena odpovídala spíše ceně 59.37 dolarů za akcii (a fluktuace ceny jsou spíše v řádech desítek centů). Toto byl ten pomyslný kamínek, který spustil lavinu. Propad akcií však ustal a ceny se vrátily do téměř původních úrovní (kromě volatility, VIX index zůstal vysoko, což odráží stále velkou nervozitu).

Mnoho pozornosti bylo v současné době věnováno prvotnímu pádu akcií P&G. Napsalo se mnoho o tom, jestli to byla chyba obchodníka, tj. jestli se někdo ukliknul, nebo jestli to byla počítačová chyba způsobená tím, že dnes hraje velkou roli obchodování na velkých frekvencích (high frequency trading) za použití super-počítačů. Samotný pád akcií P&G však způsobil jen 172 bodů z cca 1000 bodů, o které ubral Dow Jones Index (považovaný za ukazatel vývoje Americké ekonomiky).

Samotná kotace prodeje akcií P&G o 20 dolarů méně oproti "očekávané" ceně však podle mě není podstatná (pokud nešlo o nějakou úmyslnou chybu brokerů nebo něco podobného nezákonného). Takové chyby se stávají, resp. snadno se mohou stát. Pokud tedy na trhu avizuji, že prodám něco hodně pod cenou, která se zdá býti fér, tak každý bude chtít ode mě levně nakoupit a tím i pěkně vydělat. Samozřejmě, takovýto prodej pak vyvolá otázky, jestli cena, za kterou prodávám vlastně není fér a ta původní nebyla nesmyslná. To se tedy stalo i během kritického momentu. Na trhu se ocitl velký blok akcií pod cenou. Pokud by tedy hráči na burze pevně věřili tomu, co proklamují, tj. že americká ekonomika pevně roste, žraloci by po bloku skočili, cena samotné společnosti by se na chvíli zahýbala a pak se rychle vrátila zpět. Žraloci by na tomto obchodu pěkně vydělali a ten, co obchod vypsal, by se asi zapsal do historie akciových trhů někde v kategorii Darwinových cen, jak uzavřít živnost na Wall Street. V dnešní rychlé Webem-2.0 dominované době by výkyv ceny mohl být v řádu milisekund, neboť tak málo stačí žraločím superpočítačům k ulovení ryby, která se neopatrně odchýlila od hejna.

Ale... to nebyl případ těchto chvil. Místo, aby tento výkyv byl rychle pohlcen, způsobil dramatický propad (více než 800 bodů v Dow Jones Indexu). Investoři, kteří se do tohoto masivního výprodeje zapojili, asi přestali věřit tomu, že americká ekonomika pevně roste. Přestali věřit, že vlastnit akcie společností kótovaných na amerických burzách má nějakou cenu (ceny některých akcií propadly na centové hodnoty). Přestali věřit současné ekonomice jako celku. Tento masivní výprodej byla čistá panika, kdy se lidé snaží zbavit bezcenných akcií a utéct. Tento okamžik ukázal, jak křehká je současná ekonomika, resp. důvěra v ní. Ukázal, jak moc racionální jsou ceny na akciových trzích. Třeba to ale není tak hrozné a tohle byla jen chvilková slabost investorů. I to je možné. Např. David Kotok (Cumberland Advisors) tvrdí, že panika nastala proto, že lidé v USA sledovali v daný okamžik zprávy z Řecka, kde se po demonstracích objevili první mrtví, a vyložili si tyto zprávy jako oficiální začátek konce Evropy. Osobně si ale stále myslím, že na současném vymodleném růstu je něco nezdravého a brzy můžeme čekat další překvapení...

1 komentář:

  1. Hezky napsany.. Naprosty souhlas. Kdyby to bylo tak nesmyslne, jak vsichni tvrdi, tak by ta obchodni seance (a nasledne dny) podlehala jinemu rezimu:).. trh znovu v intraday na DJI otestovat 10,000 bodu a je klidne sance ze to muze otestovat znovu.. Bude to ted jiste zajimave sledovat.

    OdpovědětVymazat