středa 2. června 2010

Trhy po bouři aneb co dál?

Po nějaké době je opět třeba podívat se na stav světových trhů. Dnes ráno se Asie probudila do červených čísel a Evropa ji následovala. Během dne se situaci postupně lepší, ale negativní nálada, resp. nedostatek té pozitivní, stále přetrvává. Hlavní otázka první části dne je opět stejná: co na to Amerika? V pátek jsme byli svědkem propadu, způsobeném makro oznámeními (především non-farm payrolls, jejichž nižší než očekávaná hodnota naznačuje zpomalení ekonomiky) a nešťastnými prohlášeními představitelů Maďarska o možném následování Řeckého příkladu. Stav futures (futures na S&P500 obrací trend) naznačuje možnou korekci a přinejmenším zpomalení propadu. Toto by mohlo obrátit i vývoj v Evropě a motivovat evropské burzy ke korekci negativního trendu. Alespoň pro dnešní den.

Celková situace ovšem naznačuje, že trhy se stále potýkají spíše v negativní náladě a prudká změna sentimentu se nezdá být moc blízko. Co se týče Evropy a nálady ohledně problémů PIIGSu je vidět na stavu Pařížského indexu CAC-40. Ten je mnohem více náchylný na nervozitu ohledně problémů Eurozóny, než je třeba Německo, neboť to jako silný exportní stát může z problémů Eura pozitivně těžit. Vývoj CAC40 je vidět na následujícím obrázku (zdroj Yahoo Finance).



Rozdílná reakce Francie a Německa na současné problémy je z obrázku pěkně patrná. Nervózní situace ohledně PIIGSu je vidět na propadu Španělských bankovních titulů (Banco Santander propadla za dva měsíce o 40%).

Dalším projevem špatné nálady na trzích je stále rostoucí cena zlata, které je vnímáno jako únik před nepříznivým finančním počasím. To sice lehce korigovalo, ale nyní se nadychuje k dalšímu růstu. Na druhou stranu klesá cena komodit, padají futures na kovy a vzácné kovy, klesá i ropa (o tom ale později). Kromě toho se propadá Australský dolar. Jelikož je Austrálie ekonomika produkující nerostné suroviny pro motor světa Čínu, je propad této měny indikátorem možných problémů.

Kromě toho americké finanční instituce také propadají, ale toto může způsobeno současnou diskusí ohledně navržené finanční reformy a její konečné podoby. S tímto je i spjatý vývoj LIBORu, který roste a růst TEDu (spread na Eurodollaru poskytovaný americkým Treasury). Strach z problémů finančního sektoru také žene nahoru cenu 10-letých dluhopisů, neboť investoři hledají v tomto únik před volatilními (opět, stačí se podívat na VIX dole) finančními produkty.



Trhy jsou v dnešních dnech ve velmi špatné náladě. To však nic neříká o skutečné situaci, takže špatná nálada ještě nemusí znamenat dramatický propad.

PS: Náladu, a to nejen finanční, nezlepší ani stav v Mexickém zálivu, kdy ropa stále uniká do moře a podle některých odhadů může unikat i do Vánoc.

2 komentáře:

  1. Honzo, dobry postrehy. Osobne se domnivam, ze si malokdo uvedomuje ten dosah ekologicke havarie v Mexickem zalivu, ktera muze mit silny globalni dopad, vcetne pozice US prezidenta. I kdyz to ted vypada hodne nadnesene, vubec by me neprekvapilo, kdyby eskalace problemu jen stala pozici (at uz doslova nebo prenesene). Je to velkej prusvih, ze ktereho se bude US a bohuzel mozna i ekosystem celkove vzpamatovavat desetileti:(.
    Nemluve o tom, ze BP vrty muzou byt prevzaty -- znarodneny US -- coz trhum neprida ani pokud se to stane, ani pokud se to nestane (to zase bude tizit Obamu).

    OdpovědětVymazat
  2. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Výměna kdekoli Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat