úterý 13. dubna 2010

Než začnu kritizovat...

Na tomto blogu se chci věnovat teorii a praxi ohledně fungovování burz s různými finančními instrumenty. Toto bude velmi často zahrnovat kritiku současné koncepce a praxe. Na úvod ale chci poznamenat, že zde nechci přilévat olej na oheň někdy až primitvní kritice celého finančního sektoru. Primitvní kritikou myslím bezmyšlenkovité kritizování všeho, bez ohledu na to, jestli daná věc byla v počátku vytvořena na základě určitého racionálního uvažování.

O burzách (všeho možného druhu), lze vlastně použít okřídlené rčení, že burza je dobrý sluha ale zlý pán. Stejné můžeme říci v principu o různých finančních instrumentech. Například vezměme futures, kdy se dvě strany domluví, že příští léto smění dané množství rýže za předem stanovenou cenu, mělo racionální opodstatnění. Futures v tomto případě fungovala jako pojistka pro obě strany. Samozřejmě, často mohly nastat situace, kdy by se jedné ze stran spíše nevyplatilo "pojistku" uzavřít, toto je ale problém všech pojistek, vyplatí se vám, jen když se něco stane. A futures opravdu pomohly stabilizovat situaci kolem produkce rýže v dávném Japonsku.

Výše uvedený příklad neplatí jen pro futures, ale například i pro tolik nenáviděne Credit Defualt Swaps. Jejich původní funkce opět ležela na principu pojistky proti kreditnímu riziku ze strany partnerů, se kterými vedu obchody. Tudíž, když tyto instrumenty byly vhodně použité, tj. podle jejich pravého významu, mohly být a byly dobrým sluhou. Problémy, které rodina CD instrumentů způsobila, pak nepramenily z jejich základního principu, ale z toho, že tyto instrumenty už nebyly použity pro svůj původní význam. Začlo se s nimi volně a bezmyšlenkovitě spekulovat. Ano, bezmyšlenkovitě. Samotný fakt, že pro výpočet ceny daného instrumentu musí dva dni deset matematiků ležet ve stochastickém počtu neznamená "myšlenkovité" používání daného nástroje! Stejně se dají zneužít klasické úrazové pojistky. Jejich problém, nebo spíše štěstí, je ale v tom, že na sobě nenesou tak velké množství peněz a přeci jen spekulovat s lidským zdravím je stále ještě tabu.

Nechci se zde ale více zabírat finančními instrumenty jako spíše burzou samotnou. Burzou rozumím místo, kde mohu rychle a pohodlně přistupovat k finančním instrumentům. Může jít o prodej podílů ve firmách, když potřebuji hotovost, vydávání dluhopisů, když potřebuji hotovost a jsem schopný přesvědčit možné investory o zdraví svého podniku a odpovídající návratnosti investice, nebo když potřebuji uzavřít smlouvu o budoucím prodeji produktů, které vypěstuji. Pro tyto účely má burza oprávněný důvod existovat. Burza může zefektivnit fungování lidské společnosti, jako tomu dříve bylo v případě městských tržišť. Burza je v principu takovéto tržiště. To, že pak tržiště nefunguje dobře, je už věc jiná. V příštích příspěvcích se snad dostanu k detailům.

Žádné komentáře:

Okomentovat