pondělí 26. dubna 2010

US trhy se pouští na osamělý sprint

Následující obrázek ukazuje vývoj hlavních indexů ze tří částí světa, tj. US, Evropy a Asie (viz obrázek dole, zdroj Yahoo Finance) za poslední tři měsíce.




Pokud se na něj podíváme podrobně, všimneme si, že Asie začala výrazně korigovat svůj růst a obrátila trend, viz patrný zlom kolem 13 dubna. Evropa začala také korigovat, Frankfurt a Londýn výrazně ubrali tempo růstu a trh se spíše pohybuje do strany. Francie dokonce napodobila Asijské trhy a obrátila trend směrem ke korekci dolů. Americké trhy, na druhou stranu, stále pokračují ve spanilém růstu a snaží se odpoutat od pelotonu. Otázka je, jestli US trhy udrží toto tempo a neodpadnou za chvíli mimo dráhu. Někteří US komentátoři s hrůzou poznamenávají, že by se trh mohl drát do svých původních výšin. To by pak ale podle nich znamenalo další šílený pád. Konzervativnější odhad spíše říká, US trhy začnou brzy korigovat a dojde k redukci. Vyvstává samozřejmě obava, že korekce bude přiživena iracionálním strachem z ne-růstu, neboť v současné době mnozí aktéři na US trzích pevně věří v dlouhodobý růst trhů. Korekce by dále mohla být přiživeny strachem z působení bank, viz současné kauzy GS, a stavem Kalifornie.

Takže, stáhne svět Ameriku nebo Amerika vytáhne svět? Příští týdny naznačí, jak se bude rozdíl mezi US a světem dále vyvíjet a jestli dojde k racionální korekci nebo dalšími výkyvu směrem dolů.

Žádné komentáře:

Okomentovat