neděle 1. srpna 2010

DJI v dolarech či zlatě?


DJI index je cenově vážený index vybraných třiceti amerických titulů. Často, ať už právem či ne, se považuje za měřítko výkonnosti americké ekonomiky. Z toho důvodu je ostře sledován jeho pohyb. Na obrázku níže uvádím vývoj tohoto indexu od roku 1998. Na indexu může názorně identifikovat finanční krizi, po které, jak se zdá, index začal růst (nebo alespoň se znatelně vzpamatoval).


DJI, zdroj dat: Yahoo Finace


Co kdybychom si ale položili poněkud kacířskou (v post Bretton Woodksém slova smyslu) otázku: Je hodnota a vývoj indexu vyčíslen opravdu vůči správnému nositeli hodnoty (za který je v tomto případě považován dolar)? Jak by hodnota a vývoj indexu vypadal, kdybychom ho vztáhli k ceně zlata (jmenovitě dolarové ceně unce zlata)? Jelikož je index odvozený od ceny akcií, je tento převod "rozměrově" v pořádku. Index by v tomto případě vypadal následovně:


DOW vyčíslený vzhledem k ceně zlata, zdroj www.chartoftheday.com


V tomto případě vidíme, že index posledních deset let výrazně klesá (index je v logaritmické škále!), což je úplně jiný pohled než při vyčíslení v dolarech. Toto pozorování vrhá na výklad indexu v domácí měně úplně jiný obraz. Index v domácí měně roste, tj. průmysl doma roste, resp. průmysl z domácího vztažné soustavy roste (nutno podotknout, že mnozí američtí ekonomové a analytici si nepřipouštějí existenci jiné vztažné soustavy), ale index vzhledem k univerzálnímu držiteli hodnoty, za který nyní mlčky považuji zlato, výrazně ztrácí. Celá americká ekonomika, platí-li předpoklad zlata, se tedy spíše potápí. Index je jako rostoucí věž na potápějící se lodi.

Samozřejmě, celá úvaha stojí a padá na předpokladu možnosti považovat zlato za univerzální držitel hodnoty. Ačkoli je hodnota zlata více méně iracionální a historická bez nějakého výrazného průmyslového fundamentu, stále se k němu obrací investoři i centrální banky z různých koutů světa v okamžicích, kdy se trhy propadají nebo jsou příliš nejisté. Zlato stále plní roli bezpečného přístavu hodnoty. Navíc se v dnešní době opět stále častěji (v porovnání s dobou před pádem Lehman Brothers a následným obdobím "credit crunch") srovnávají měny skrze zlato, tj. pokud EURUSD jde dolu, neznamená to automaticky, že dolar posiluje a euro padá, jak se to obvykle vykládalo dříve, ale že mohou padat klidně obě měny vůči zlatu, jen euro padá trochu více (v poslední době byla období s podobným výkladem pohybu měn, kdy jedna měna padá více než padá druhá měna poměrně běžné!). 

Obecně je zajímavé dívat se na různé dynamické efekty ekonomických a finančních systémů skrze jiné nositele hodnoty a z jiných vztažných soustav a dané vztahy si pak zobrazovat přímo z nové perspektivy. V tomto ohledu se hodí parafráze jednoho z výroků Benoite Mandelbrota, že jeden dobrý obrázek nám řekne více, než hromada statistik (a že on sám s čísly problém neměl).

Žádné komentáře:

Okomentovat