pátek 6. srpna 2010

Historické ztráty aneb další tvář finanční krize

V červenci skončila výsledková sezóna pro Q2. Výsledky byly očekávané více než kdy jindy, neboť sebejistota, se kterou mluvili na počátku roku mnozí američtí investoři a ekonomové, o dvouciferném růstu americké ekonomiky se postupně vytrácela. V květnu a červnu si i američtí optimisté a sebezahleděnci uvědomili, že vše není tak růžové a místo dvou ciferného růstu budou rádi za růst. Květnový "flash-crash", který se dostal až na stránky wikipedie, byl pro mnohé otevření očí a vyvolal nepříjemné otázky (např. Quantitative Easing(QE) je u konce, ale trhy a ekonomika se pořád nenastartovaly, co bude dál? Mimochodem, druhá vlna QE je ohlášena, navíc největší skeptici mluví o permanentním QE, kdy se ekonomika stala na této droze závislá).

Samotné výsledky společností byly ohlašovány v průběhu celého měsíce (viz rozpis zde). Výsledky zprvu přinesly příjemné pozitivní signály. Například výsledky Intelu, který dosáhl čistého zisku 2.9mld $, přinesly opravdu příjemné oživení. Bohužel pozitivní vnímání pozitivních výsledků nevydrželo dlouho. Dobrou náladu opět přemohly obavy z celkového stavu ekonomiky. Navíc se objevily i dohady, které zpochybňovaly některé z výsledků. Například u Bank of America Merrill Lynch se diskutovalo, jestli před účetní uzávěrkou neprodaly velké množství "nekvalitních" aktiv, které pak v téměř nezměněném množství koupili o několik dnů později nazpět. 

Vedle pohledu na současné dění a výkonnost ekonomiky poskytují i čtvrtletní výsledky další úhel pohledu, na finanční krizi, resp. ukazují projev současné finanční krize. V následujícím grafu uvádím přehled největších čtvrtletních ztrát (mez je zhruba na deseti miliardách) během poslední dekády.

Fig. 1: Extrémní čtvrtletní ztráty (data sebrána postupně z mnoha zdrojů)

Obrázek nádherně ilustruje období finanční krize. Počínaje Q3 2008 vidíme výrazný klastr ztrát. Zajímavé je, že se v tomto klastru pravidelně objevuje státem garantovaný hypoteční gigant Fannie Mae, i když jeho ztráty postupně klesaly. I tak ale obrázek ilustruje nepříliš povedenou hypotéční politiku USA (do které nezahrnuji jen vládní programy, ale celý "tržní" dopad zacházení s hypotékami, včetně přebalování hypoték do investičních nástrojů a jejich následný prodej, tj. negativní multiplikační efekt trhů na špatnou vládní politiku). Ztrátám celkově dominuje obří propad pojišťovacího gigantu AIG. Zajímavé jsou i dvě obří ztráty Time Warner před krizí, které ale spíše než systémový problém ukazují na lokální problém v jednom ze sektorů.

Žádné komentáře:

Okomentovat