úterý 17. srpna 2010

Ohlédnutí za FOMC - Quantitative Easing 2 se nekoná


V úterý 10. srpna se sešla pravidelná Federal Open Market Committee - komise složená ze dvanácti členů představitelů Federálních Reservních Bank. Jmenovitě, sedm členů Rady Guvernérů, prezident Federální Rezervní banky v New Yorku (která historicky požívá zvláštní postavení) a čtyř dalších prezidentů Rezervních bank zvolených na rotující bázi. Komise se tento rok sejde celkem devět krát, přičemž po každé jsou její závěry netrpělivě očekávány. Komise je tvořena z představitelů, kteří ovlivňují monetární politiku (zatím) největší finanční mocnosti a předního vydavatele dluhopisů, proto pohled jejich členů na vývoj ekonomiky předurčuje i její budoucí vývoj (ne vždy ale směrem, kterým by chtěli).

Samotná zpráva z posledního zasedání je k nahlédnutí zde. Obsah samotné zprávy asi nejlépe interpretují trhy, které prohlášení ztratily (viz obrázek Dow Jonesova indexu dole, kde poslední skok dolů je zapřičiněn právě tímto propadem). Tento obrázek je samozřejmě potřeba brát jen jako ilustraci. Vedle toho došlo i ke zvýšení nervozity na trhu (ilustrované dalším obrázkem VIXu).  Mimochodem, technické fundamentály ukazovaly propad několik dní předem, což neznamená nic jiného, než že trhy předvídaly špatné zprávy.


Dow Jones index, zdroj Yahoo! Finance.
VIX - Volatility index, zdroj Yahoo! Finance.




Klíčovým obsahem zprávy je, že ekonomický výhled není tak pozitivní, jak se čekalo, proto Quantitative Easing, nebude tak rychle uvolněn. Quantitive Easing byl realizován tak, že Federální banky nakoupily assety, které byly založené, kromě jiného, na různých hypotékových nástrojích. Tímto způsobem Federální banky nalily peníze do oběhu v době tzv. credit crunch, tj. když volné peníze chyběly. Federální banky si nákupem ale vytvořily investiční portfolia, která dříve nebo později musí vypršet (např. hypotéky budou zplacené, resp. daný cenný papír postavený na hypotékách vyprší). Otázkou bylo, co Federální banky udělají s penězi, které získají po vypršení doby trvání (maturity) cenných papírů. Pokud by si peníze nechaly, tak je de facto stáhnou z oběhu a tím začnou pomalu provádět Quantitative Contraction. Rozhodnutí FOMC je ale takové, že Federální banky nebudou své portfolio zmenšovat, nýbrž získané peníze budou nadále věnovat dalším nákupům, čímž budou držet peníze v oběhu.

Rozhodnutí nezmenšovat portfolio vystrašilo finanční trhy, které toto pochopily jako signál dalšího rozšíření Quantitative Easing programu, pro které se okamžitě vžil pojem Quantitative Easing 2. Tohle je ale nepochopení toho, co se doopravdy děje. Předně, udržení současného stavu neznamená jeho rozšiřovaní (ale ani ústup FEDu z pozic, samozřejmě!). Vzhledem k tomu, že Federální banky upravily svůj výhled na další střednědobý vývoj ekonomiky směrem k horším perspektivám, než měly v červnu, je v tomto světle držení se v pozicích poměrně pochopitelné (za předpokladu, že a priori nekritizujeme samotný nástup Quantitative Easing). O to více je zřejmé, že současné rozhodnutí neznamená Quantitative Easing 2, ale opravdu jen pokračování stávajícího programu při životě. Bohužel, objevují se dohady, že Federální banky si jen kupují čas k hledání řešení, tj. nějaké rozhodné monetární politice (pokud se ekonomika, pokud možno, nevyléčí sama), která půjde v souladu s konzistentními a promyšlenými fiskálními opatřeními.

Nakonec, současná situace asi potěší dluhopisový trh, kde tímto rozhodnutím došlo k uklidnění a potvrzení stávajících pozitivních tendencí pro investování do krátko a střednědobých amerických dluhopisů. Vedle toho propad akciového sektoru bude snadným lovištěm pro ty, co hledají kvalitní, ale díky nejistotě podhodnocené, akcie.

Žádné komentáře:

Okomentovat